Leva med shunt

Jag har levt med shunt sedan jag var tre veckor gammal. Föddes med Hydrocefalus även kallad Vattenskalle på ren svenska. Jag brukar lättast förklara och jämföra liknelsen med stupröret på ett hus. Den fyller samma funktion som shunten. De båda ska dränera bort överflödigt vatten från hjärnan/hustaket. 

När jag var barn förstod jag inte människors oro för mig. Shunten sitter där och ska göra att jag kan leva på som vanligt. Människor i min omgivning var rädda för att jag skulle ramla av en stol om jag stod på den. Däremot kunde de utan några som helst problem skicka upp mig på en häst, som skulle ridas för att jag är en erfaren ryttare. 

Jag får däremot inte vara nära magneter av olika slag. Dessa kan ställa om shunten. Det är inte bra. 

2012 gjorde jag mitt livs första MR och bad då om att få lugnande medel. Detta för att jag blivit inpräntad med att shunten kan ställas om och att jag blir dålig. Det har tagit lång tid för mig att bearbeta det faktum att jag inte blir dålig så snabbt vid en omställning. Min andra MR gjorde jag i år. Träffade en Neurolog före och efter som tålmodigt svarade på alla mina frågor. Denna MR gjordes utan lugnande. Jag ville se hur jag mådde och bilda mig en egen uppfattning om MR - röntgen. Det gick så bra. En kvinna fanns med mig i ett kontrollrum via en högtalare, där vi kunde kommunicera. Så tryggt och proffsigt bemötande från henne och hennes manliga kollegor. Den lilla gnutta oro som fanns med mig under undersökningen, släpptes några minuter efter att undersökningen börjat. Nästa gång vet jag att jag klarar av det och att jag inte behöver känna någon som helst oro. 

Min shunt sitter på höger sida i bakhuvudet. Sedan några veckor tillaka har jag även en Gravitationsassistent som ska hjälpa till att reglera trycket så att flödet är jämt oavsett läge på kroppen. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Yasmine » Struktur i vardagen:  ”Så smart att färgkoda det för att ge en snabbare överblick :D ”

  • Kristallina » Färdiga matlådor:  ”Jag har en liten kokbok. Där samlar jag alla recept jag tycker om. Ibland skrive..”

  • Kristallina » Leva med shunt:  ”Tycker det låter alltid väldigt jobbigt. Jag vet att du inte har något annat val..”

  • Kristallina » Hitta glädjen i livet:  ”Tror det är väldigt viktigt att vara medveten om vad som ger oss glädje. Själv f..”

  • Kristallina » Träna hjärnan med kortlek:  ”Det är säkert jättebra. Jag har lagt patienser förr i tiden som min f.d. svärmor..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln