Läkemedelsprovokation

I tisdags var jag inlagd på sjukhuset några timmar för att genomgå en läkemedelsprovokation för att testa en ny sorts antibiotika. Inte roligt men ett måste. Jag flyttades in på ett rum på min "Hemavdelning". Den har varit det under några år nu. Har reagerat på flera olika sorter. Klåda, andningssvårigheter, utslag. Utöver det kan jag även reagera på att jag ätit antibiotika under en längre tid. 

Har inte varit inlagd där sedan något år tillbaka. Det var roligt att återse några bekanta ansikten. 

De satte en nål för att snabbt kunna ge mig mediciner mot den eventuella allergiska reaktionen. 

Jag är stickrädd. Mest för att det känns allt som oftast som att de skär med en kniv i kärlet när den ska sättas in. Sätter EMLA - kräm för att det ska gå lättare för dem att göra det. Nu har jag en del ärrvävnad i mina kärl som gör det svårt att hitta rätt. Det underlättar inte med att kärlen rullar undan eller inte ger ifrån sig blod. Den här gången satte de en gul nål (barn nål) för att mina kärl inte är så stora. De har inte heller anpassat storleken på nålen de sätter in efter tjockleken på mina kärl. Den gula nålen är den allra minsta och den gröna är den största. Jag tror att det är en klar bidragande orsak till att kärlen ofta spricker. 

Sköterskan som satte nålen på insidan av höger handled lyckades på första försöket. Tänk om man alltid hade samma tur! 

Vid en tidigare läkemedelsprovokation pratade jag med en sköterska som berättade då att det inte ska göra ont att sätta en nål. 

Jag har fått nålar satta sedan barnsben. Kroppen har nu i vuxen ålder börjat protestera. Jag ogillar den delen på sjukhuset. Men jag vet att det är en del som ingår. Ibland känner jag för att abdikera som patient.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Yasmine » Struktur i vardagen:  ”Så smart att färgkoda det för att ge en snabbare överblick :D ”

  • Kristallina » Färdiga matlådor:  ”Jag har en liten kokbok. Där samlar jag alla recept jag tycker om. Ibland skrive..”

  • Kristallina » Leva med shunt:  ”Tycker det låter alltid väldigt jobbigt. Jag vet att du inte har något annat val..”

  • Kristallina » Hitta glädjen i livet:  ”Tror det är väldigt viktigt att vara medveten om vad som ger oss glädje. Själv f..”

  • Kristallina » Träna hjärnan med kortlek:  ”Det är säkert jättebra. Jag har lagt patienser förr i tiden som min f.d. svärmor..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln