Redigera manus – så gör jag

För någon vecka sedan fick jag tillbaka manuset från en testläsare. Det fick ett bra betyg. Roligt att läsa. Har tidigare gjort en första redigeringsvända innan manuset skickades till testläsarna.
Det var nervöst att läsa igenom de olika tankarna där testläsaren hade varit i farten med röda pennan.
Hon tryckte på mycket av det som jag själv funderat kring. Det känns skönt att jag inte var ensam om att känna att det finns en del brister som jag behöver gå igenom, ändra och förbättra. Det är inte den sista redigerinsrundan. När denna omgången är klar, och jag känner mig nöjd, skickar jag in det till några olika förlag för bedömning.

Började att gå igenom varje kapitel var för sig och testläsarens kommentarer. Efter några sidor slog det mig att det skulle vara lättare att gå igenom alla scenerna först.

Kom att tänka på konmari – metoden. Varför inte göra likadant när jag läser och redigerar manuset som när jag rensat hela lägenheten på saker som jag inte gillar eller inte använder längre?

Började därför med att skriva en scenöversikt i ett Excel – dokument där jag skriver ned alla scener i rätt ordninng och vad de handlar om. Därefter skriver jag ner om scenen är tråkig eller om jag gillar den. Markerar dessa tydligt med grönt eller rött. De gröna scenerna är kvar. De andra plockas bort. De kommer ersättas med andra scener. Har bara inte kommit på vilka scener jag ska lägga in i stället. Det kommer ju mer jag jobbar med manuset och utifrån de tankar och idéer testläsaren haft med dessa.

Funderar på att redigera manuset efter tidningen Skrivas trappstegsmodell
Det är första gången jag provar den. Målet är att bli färdig med redigeringen inom 1 – 2 månader. Kanske blir klar snabbare med denna metod.

6 svar på ”Redigera manus – så gör jag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *