Redigering med trappstegsmodellen – Del 1

Hej på er!

Jag har påbörjat min andra redigeringsvända (av många). Har bestämt mig för att redigera mitt manus med hjälp av Tidningen Skrivas trappstegsmodell.
Den bestär av fem delar.

Första steget är: Ton och Perspektiv.
Måste säga att jag var aningen oroad för att det skulle ta lång tid, men det jag verkligen gillar är att jag kan ta en del i taget och jobba enbart med den genom hela manuset. Det blir då inte lika rörigt som när man jobbar med flera olika delar samtidigt. Då är det lättare att man missar att lägga till något i kapitel 35 som man lagt till i kapitel 28.

Har fått stryka en del som inte är rätt eller passar in. Har tänkt att man ska följa min huvudkaraktär enbart. Har tyvärr råkat byta perspektiv till någon av de andra karaktärarna. Jag tänkte då när jag skrev manuset att jag inte brydde mig om det. ”Kan ta hand om det när jag redigerar sedan”

Ett tips som jag läst från en annan författare är att använda mig av sökfunktionen i Word, för att på det sättet jobba lätt och smidigt med de olika delarna. Slipper då lusläsa hela manuset och bara lägga fokus på den valda delen. Nu under första vändan har jag suttit och läst hela manuset för att gå igenom just vems perspektiv som läsaren följer. Det får inte bli rörigt. Då finns risken att läsaren lägger ifrån sig boken. Kommer se logiska luckor och rätta till dem.

Ville få ur mig allt när jag hade flow. Ville inte gå in och peta i texten medan jag skrev.

Tänkte göra det här till en mini – serie så att ni får följa med mig genom min redigeringsprocess.

Hoppas att ni gillar det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *